Hoogsensitiviteit

Een greep uit uitspraken van hoogsensitieve cliënten in mijn praktijk.

Ze noemen mij flauw of kwetsbaar…  ik ben aan het eind van de dag zo moe. Soms wil ik  nog graag met de vrienden weg en ik ben graag bij hen, maar ik wordt er ook zo moe van… Bij momenten reageer ik ‘overdreven emotioneel’.   Sfeer in een omgeving heeft een grote impact op mij.  Ik voel veel aan.  Ik lijk meer detail op te merken dan de meesten. Ik ben erg gevoelig aan zintuiglijke prikkels.  Ik “zie” zaken al voor me, het plan speelt zich af als in een film.  Ik hou van beeldtaal. Als kind al konden bepaalde muziek of filmbeelden mij tot ontroering brengen.  Waarom heb ik het moeilijker dan mijn collega’s met een open landschapsbureau? Wat maakt dat zaken mij zo diep kunnen raken?  Ik kan heel creatief uit de hoek komen en denk vaak aan verbanden waar anderen niet opkomen.  Die bepaalde trui, die etiketjes in de kleding, daar kan ik gewoon niet tegen. Soms geraak ik gewoon overprikkeld en dan ben ik niet te genieten.   … 

Iedereen heeft een zekere mate van gevoeligheid.   En voor sommige zaken kunnen we overgevoelig worden.
Maar wist je ook dat…15 % van mens en dier een hoogsensitief zenuwstelsel heeft? En dat dit te maken heeft met een neurofysiologisch gegeven in je hersenen?

Zo’n sensitief organisme heeft de mogelijkheid tot diep en intens beleven en verwerken van indrukken. Het geeft de mogelijkheid om intens te genieten van schoonheid en fantasie. Het heeft ook nood aan stille perioden van verwerking en rust.  Doordat de eigenschap nog niet echt goed bekend is, bestaan er heel wat misvattingen over. Dat ligt ook regelmatig aan de basis van (minder adequate) diagnoses die te maken hebben met de manier van omgaan met de HSP-eigenschap.

Hoe ga je om met zo’n fijnbesnaard organisme? Hoe ‘overleef’ je in een niet-HSP-wereld? Nogal wat mensen beseffen niet dat ze hoogsensitief zijn, en gaan daardoor op een al te ‘brute’ manier met zichzelf om.  Dat heeft gevolgen.
HSP is een mooie eigenschap. En ook onze samenleving heeft nood aan de mooie kwaliteiten die met HSP samenhangen. Fons Leroy ( toen grote man van VDAB) riep in 2016 al op om te streven naar een ‘sensitievere arbeidsmarkt’. Hij ziet de kwaliteit.

Ik ben goed bekend met HSP.  Ik volg het onderzoek wereldwijd en in Vlaanderen in het bijzonder. Prof. Dr. Van Hoof leidde mij in 2016 op tot HSP-professional. Voel je welkom bij UNIKI.